Beszámolók, programok

Sztehlósok a Városligetben a Meviszesekkel

Szombaton kora délután Sztehlós diákjaink, valamint a Mevisz néhány tagja ismét kellemesen és tartalmasan töltött el néhány órát. A bemutatkozó kör után – mivel voltak olyan résztvevők, akik még nem vettek részt ilyen programon – három csoportra osztódva logikai játékok vették kezdetüket. Zárásként bocca játékba kezdtünk beavatva a mozgássérültek játékaiba lelkes önkénteseinket. Annyira belejöttünk a játékba, hogy abba sem akartuk hagyni. Abban a reményben váltunk el, hogy találkozunk még hasonló programokon.

Juhászné Barka Beatrix


A Sztehlo diákjai MEVISZ-táborban

A Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség (MEVISZ) a tavasz folyamán megszervezte a hagyományos tábortalálkozóit. S a hagyományoktól eltérően idén megszervezésre került egy olyan tábortalálkozó, amely nem egy tábor résztvevőivel zajlott, hanem két különböző tábor táborosai töltöttek együtt egy májusi hétvégét Csákváron. A tábortalálkozó pénteken este egy bemutatkozó körrel kezdődött, majd egy rövid áhítat és közös éneklés zárta a napot. Másnap reggeli után – miközben mindenki mesélt kicsit magáról – fürge ujjak pucolták a hagymát, a krumplit és a kolbászt a paprikás krumplihoz. Délután közösen elmentünk fagyizni, majd játszottunk, ahol nagyon fontos szerepe volt az időnek. Vasárnap mindenki kicsit feltöltődve a másoktól kapott szeretettel, új ismerősökkel gazdagodva tért haza.

Juhászné Barka Beatrix


2014. május 24-én, Sztehlo Gábor halálának 40. évfordulója alkalmából koszorúzásra került sor sírjánál, a Farkasréti temetőben. Ezt követően a budavári evangélikus templomban vehettek részt áhítaton, hallgathattak előadást az érdeklődők,, majd a Sztehlo Alapítvány által kiírt pályázat nyerteseit díjazták, végül kiállítás megnyitására is sor került. Iskolánk tanulói számos díjat elhoztak az eredményhirdetésnél. Gratulálunk nekik és felkészítő tanáraiknak!


Gimnáziumunk új énekkarának első fellépésére 2014. május 17-én került sor a Pesti Evangélikus Egyházmegye éves kórustalálkozóján, a pesterzsébeti evangélikus templomban.


Meglátogattuk a sárszentlőrinci evangélikus gyülekezetet, iskolát, óvodát és egy roma családot.
Átadtuk az adományaitok, nagy örömöt okoztatok vele!
Mind nekünk felnőtteknek, mind a diákoknak óriási élmény volt a találkozás!
Az óvodában 43 kisgyerek van, az általános iskola csak alsó, ide 35-en járnak, a négy osztályba összesen.
Sütöttek nekünk igazi cigány kenyeret, végigmentünk azon az úton, ahol Petőfi a négyökrös szekérrel járt.
Nagyon jó lehetőség lesz a közös találkozókra, táborokra a sárszentlőrinciek és az iskolánk között!

Deák László


2012. október 11.-én 9.c osztály biológia-kémia tagozatával részt vettünk a BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék laboratóriumába egy rendhagyó kémiaórán, ahol érdekes kísérleteket végezhettek a diákok. A mindennapokban használt anyagok sav-bázis tulajdonságaival ismerkedtek, vizsgálták a savak és lúgok néhány tulajdonságát különböző reakciók során, illetve titrálással határoztak meg ismeretlen oldat koncentrációját. Bepillantást nyertek egy igazi kémia laborba.
Az alkalomra a BASF és a Magyar Kémikusok Egyesülete által, Chemgeneration Roadshow címmel meghirdetett országos programsorozat keretén belül jelentkezhettünk, melynek célja a kémia igazán izgalmas és szerethető oldalának megismertetése a középiskolás gyerekekkel.

Csatlós Mária


2012 október 16.-án a 12.a osztállyal és Anettal a Kozma utcában voltunk a Kisfogház Emlékhelyen, erről árulkodnak a mellékelt képek is.
A Kisfogház Emlékhely 2001-ben az Igazságügyi Minisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága segítségével, a Politikai Foglyok Szövetségének alapító elnöke Fónay Jenő – egykori halálraítélt – kezdeményezése és munkája nyomán jött létre a Budapesti Fegyház és Börtön területén.
A Kisfogház a kommunista diktatúra idején vált hírhedtté. Itt már a Rákosi-rendszerben is végeztek ki politikai foglyokat, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően pedig a Kádári megtorlás központi színhelyévé vált. Ebben az időszakban több mint 200-an töltötték itt utolsó napjaikat. Itt végezték ki Nagy Imrét a forradalom miniszterelnökét, Maléter Pál honvédelmi minisztert, Szabó Jánost a Széna tér, Angyal Istvánt a Tűzoltó utca és Iván Kovács Lászlót a Corvin köz legendás parancsnokát.
A terror egykori színterén létrehozott Emlékhely berendezése és kialakítása – a cellák, a siralomház, a vesztőhely – bemutatja, milyen körülmények között töltötték utolsó napjaikat a halálraítéltek.

A diákokat nagyon megérintette a hely szelleme, ehhez méltóan viselkedtek, rengeteg kérdést tettek fel. Bemehettek a cellákba, megtapasztalhatták az elítéltek keserves életét. Legmegrázóbb a vesztőhely és a siralomház volt. Azt sajnáltuk csupán, hogy Fónay Jenő bácsi, aki már 86 éves, nem mesélhetett nekünk, mivel a mai napon egy kisebb műtéten esett át. Szeretnénk még egyszer visszajönni,hogy az ő “élményeit” is.

Reménykedünk,hogy az iskola vezetősége később, mint most is lesz olyan kedves, hogy ezt számunkra lehetővé teszi.

Dulai Beáta


Az általános iskolában különféle tehetséggondozó programokkal várjuk a diákjainkat              tovább…


Az általános iskolában e napon három évfolyamnak volt testnevelés órája. Korábban említést tettem nekik arról, hogy mi lesz a főbb tevékenység az napi testnevelés órán. Minden kis lurkó lelkileg és egyben testileg is helyt állt.                         tovább…


Iskolánk németes tanulói és tanárai Münchenben jártak, az erről szóló élménybeszámolók a képekre kattintva megtekinthetők.

Sotonyi Erzsebet 9.B      Berdo+Nemeth      Puskas+PadosVarga+Korosi      Zelenke      Turbucz+Oravetz


 

Comments are closed.