Általános Iskola

FELHÍVÁS
a tankötelessé váló gyermekek iskolai beíratására


A Határtalanul pályázat támogatásával iskolánk 34 fő hetedikese és 4 fő pedagógus 2017 június 5.-9.-ig egy erdélyi kirándulás keretében bepillantást nyert a külhoni magyarság életébe.

tovább…


A Budapest-Kőbányai Evangélikus Egyházközség által meghirdetett reformációi rajzpályázaton iskolánkat 3. és 4. osztályos tanulók képviselték. A december 4-én tartott díjátadó ünnepségen az alsó tagozatos kategóriában a dobogó mindhárom fokán Sztehlós diák állhatott:
1. helyezés: Puskás Mária Dorkás (4.b)
2. helyezés: Tóth Noémi (3.b)
3. helyezés: Papp Veronika Luca (3.b) és Figula Vencel Tibor (4.b)

Gratulálunk a helyezetteknek, köszönjük a többieknek is a részvételt, illetve Klein Judit és Szekeres Rita tanárnőnek a felkészítő munkát!

Fotó: Bakó Dorottya


Beiratkozás 2017/18


Márton-nap 2016


Bocsi! Matek! csapatverseny

Iskolánkban már hagyománnyá vált a matematika megszerettetését célzó BOCSI! MATEK! verseny. Alapját a MEDVE matekverseny adta, amelyben nem egyhelyben kell feladatsort megoldani, hanem különböző állomások között kell haladni a cél felé.

tovább…


Zergelak szentelés a Sztehlóban

A Sztehlo Gábor Evangélikus Általános Iskola fejlődésének újabb szakaszához érkezett. A XVIII. kerületi Önkormányzat segítségével sikerült évek óta dédelgetett vágyunkat teljesítenünk – bővíthettük általános iskolánk tanterem kapacitását. A Szurmay tábornok utcai Zergelak nevű épületünkben megkaptunk egy régóta használatlan épületrészt. A nyár folyamán itt alakítottunk ki 2 tantermet, felújítottuk a vizesblokkokat és a folyosót.

tovább…


2016. április 11-én a KisSztehlo diákjai a Fecskefészek-ovisokkal együtt ünnepelték a magyar költészet napját. Az iskola udvarán egy mosolygó arc formálódott ki a színes egyenpólóba öltözött gyerekekből, akik először Kányádi Sándor: Április hónapja c. versét szavalták, majd a Kaláka együttes két feldolgozását énekelték el Weöres Sándor verseire: Három egész napon át, Szól a nóta halkan. Utóbbiról videó is készült, hallgassák örömmel!

Fotó és videó: Palotai Attila


2016. ápr. 9-én a megszokott szombati csend helyett izgatott gyerekek zsivaja töltötte meg az óvoda épületét: ismerkedő családi napot tartottunk azoknak, akik szeptembertől iskolánkban kezdik az 1. osztályt.
A nap programját Győri Gábor Dávid intézményi lelkész indította játékos, mozgásos éneklésre híva a jelenlévőket. Baldovszky Ágnes, az 1.b leendő osztályfőnöke játékokkal segített a gyerekeknek megismerni egymást – és a sakkfigurákat. Balogh Eszter angol szakos tanító néni egy angol dalocskát hozott a pókról és az esőről, ehhez a gyerekek el is készíthették pókocskájukat. Horváth Andrea, az 1.a osztály leendő osztályfőnöke ügyességi játékokkal mozgatta meg a gyerekeket, végül Prekler Katalin néptáncoktató táncba vitt kicsiket és nagyokat. A jó hangulatú délelőtt szeretetvendégséggel zárult.
Reméljük, a gyerekek szeptemberben ugyanilyen lelkesen fognak majd neki a tanulásnak is!

Fotó: Csikós Andrea


Március 17-én délután tartottuk a Kissztehloban az angol nyelvi versmondó versenyt, aminek a kerületi fordulója március 22-én kedden lesz.
A házi verseny kivaló hangulatban zajlott, az esemény lebonyolításában a hetedik osztály segített, ők készítették el az angol teát is, amit aztán a gyerekek elfogyasztottak, amíg a zsűri döntött a továbbjutókat illetően.
A szintén hetedikes Láng Ádám zongorajátékával nyűgözte le az érdeklődő nézőket és versmondókat, majd a versenyzők, legyőzve lámpalázukat, előadták verseiket.
Mind nagyon ügyesek voltak, végül a zsűri és a közönség teljesen egybehangzó szavazatai alapján a hetedikes Károlyi Szabolcs, és az ötödikes Szűcs Dorottya és Tölgyes Bence jutottak tovább.

Strauszné Garamvölgyi Gréta angoltanár


SZOMBATI SZÍNJÁTÉK A SZTEHLÓVAL

„Az ég alatti tökéletes művészi szépsége eddig még
minden esetben a gyermeki lélekből fakadt…”

tovább…


Ádventtől Vízkeresztig
Életképek a Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda és Általános Iskola mindennapjaiból

Tartalmas ünnepi időszak van a pestszentlőrinci Sztehlo Gábor Evangélikus Intézménybe járó gyermekek és pedagógusok mögött. A kapott áldásokat szeretnénk megosztani másokkal is – álljon hát itt néhány kép és egy kis beszámoló: ahogy a résztvevők átélték az ünnepvárás és beteljesedés idejét.

Ádventi kézműves foglalkozás és gyertyafényes éneklés – 2015. nov. 27.
Az ádventet megelőző utolsó tanítási napon már hagyományos kézműves délutánt és gyertyafényes éneklést szerveztünk az óvodába és az általános iskolába járó gyerekeknek és családjaiknak. Készültek szép ádventi koszorúk, asztaldíszek, angyalkák, mécsestartók – utóbbiaknak többen jó hasznát vették az udvaron, ahol a hideg ellenére jó hangulatban énekeltünk karácsonyváró énekeket. A gyertyák lángja pedig arra az igére emlékeztetett bennünket: Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat! (Mt 5, 16)

Ádventi gyertyagyújtás a gyülekezetben – 2015. nov. 29., dec. 6., dec. 13.
Ádvent első vasárnapján az óvodások, a második vasárnap az általános iskola tanulói, a harmadik vasárnapon pedig a gimnazisták gyújtották meg a gyertyákat az eredeti „ádventi kocsikerék” mintájára készült koszorún a pestszentlőrinci evangélikus gyülekezetben. A gyerekek és pedagógusok énekkel, verssel, igeolvasással is szolgáltak az istentiszteleten.

Bábelőadás az óvodában
2015. december 15-én a Fecskefészek Óvodába megérkezett a Palánta Bábcsoport. A kis óvodások nagy érdeklődéssel figyelték a karácsonyi bábelőadást. Lelkesen bátorították a jelenetben szereplő bábokat és örömmel énekeltek. Az előadás végén minden kisgyermek ajándékba kapott egy CD-t, az elhangzott bábelőadásról.

Karácsonyi istentisztelet – 2015. dec. 16.
Az utolsó tanítási héten ismét az evangélikus templomban gyűltünk össze, hogy a második évfolyam és a hatodik osztály által előadott rövid jelenetek, versek, énekek által felidézzük a karácsonyi történetet. Ügyesen muzsikáló diákjaink jóvoltából tenor kürt és citerazenében is gyönyörködhettünk, iskolalelkészünktől pedig igei útravalót kaptunk az ünnepekre.

Karácsonyi ünnep az óvodában
2015. december 17-én karácsonyi ünnep volt az óvodában. A közös éneklés után, minden csoport készült egy kis ajándékkal: karácsonyi versek és énekek csendültek fel. A karácsonyi történetet izgatottan hallgatták és aktívan közreműködtek benne. Az ünnepi istentiszteleten az igazgató asszony szeretettel köszöntötte az ovisokat és a jelenlévő szülőket, munkatársakat, kívánva mindenkinek áldott, békés ünnepeket.

Csendesnap az általános iskolában
A hosszú téli szünet után vízkereszti csendesnappal indultunk az új évre. A nap programját a Vasárnapi Iskolai Szövetség önkéntes munkatársai alapozták meg, akik korosztályonként különböző, a gyerekere szabott foglalkozásokkal szolgáltak közöttünk. A kisebbek egy kínai gyermek karácsonyáról, a nagyobbak pedig Jézusról mint Bárányról hallhattak és beszélgethettek. A gyerekek és egy pedagógus által írt alábbi vélemények tükrében láthatjuk: ez az alkalom is áldások forrása volt – hála ezért Istennek!
„Az egész osztálynak nagyon tetszett a foglalkozás és szeretnék, ha lenne még hasonló. Sok gyereknek a mese és a kézműves foglalkozás tetszett a legjobban, illetve 1-1 vicces jelenet a történetből. Nekem is nagyon tetszett a foglalkozás, mert Zsuzsa a gyerekek nyelvén szólt hozzájuk. Életkoruknak megfelelő volt a történet és az előadás is. Figyelmüket folyamatosan fenntartotta, játszott velük, megmozgatta őket, miközben komoly tartalommal töltötte meg a velük töltött időt.”
„Az tetszett, hogy Istenről beszéltünk. Jó lenne, ha még lenne ilyen foglalkozás!”
„Tetszett, mert aki jött hozzánk lelkész bácsi nagyon jószívű volt, és az egész napomat felvidította.”
„Nekem tetszett, és még otthon is gondolkodtam rajta.”
A nap bibliai aranymondása a kisebbek számára az Apostolok cselekedeteiről szóló könyv egy jól ismert verse volt: „Nagyobb boldogság adni, mint kapni.” (ApCsel 20,35) Reménységünk szerint a gyerekek az új év mindennapjaiban át is élik majd ennek az igének az igazságát.


Kép: Győri Gáborné, Győri Katalin Dorottya, Palotai Attila
Szöveg: Farkas Tünde Eunika, Győri Katalin Dorottya, Krapecz Imréné


A Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium idén immáron harmadik alkalommal rendezte meg a művészeti napot.
Kolarovszki Zoltán, intézményvezető reggel iskolánkban rajzkiállítás megnyitásával indította el a napot. Diákjaink és óvodásaink különböző technikákkal készített idei munkái díszítik a folyosók falait.

tovább…


Az általános iskola alsósai közösen szavalták és énekelték József Attila két versét. Utána közösen Kuglert ettek.


Tájékoztatjuk az érintetteket, hogy a 2015/2016-os tanévben első osztályt kezdő gyermekek általános iskolai beíratása 2015. április 16. (csütörtök) 8.00-19.00 óra között, illetve 2015. április 17. (péntek) 8.00-18.00 között lesz.
A beíratás helyszíne az általános iskola titkársága (1185 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 74.)

Az intézmény vezetősége


Farsang ~ 2015.


Iskolai életképek


Az általános iskola elérhetőségei:

1185 Budapest, Bajcsy-Zs. utca 74.
Telefonszám: 06 1 292-1284
altalanosiskola@sztehloiskola.hu

Pedagógiai program (2016. 09. 01.)
Helyi tanterv – Általános Iskola (2016. 09. 01.)
Házirend (2016. 09. 01.)

Tudnivalók a diákigazolvány-igényléséről


Szeretettel várjuk iskolánkba a leendő első osztályos gyermekeket. Iskolánk a következő feltételeket biztosítja a diákok számára :

  • keresztény nevelés
  • családbarát környezet
  • játékközpontú nevelés
  • nyelvtanulási lehetőség (angol, német)
  • játékos környezetben vezetjük be a gyerekeket az iskola világába
  • sajátos nevelési igényű, mozgáskorlátozott tanulókat szeretettel fogadjuk
  • a gyermekek sajátosságaihoz igazodva, a nevelőmunkákat szomatopedagógus, fejlesztőpedagógus, logopédus, pszichológus segíti.

Comments are closed.